Piece chlebowe
Onegdaj były koniecznym elementem wyposażenia każdego gospodarstwa domowego, jego duszą i centrum. Są nadal doskonałą propozycja dla pasjonatów domowej kuchni i wszystkich tych, którym nieobojętne jest, co jedzą.
Mąka i zakwas, pokarm i sztuka
Chleb to nie tylko jego składniki. To także, a może nawet przede wszystkim, długi, wielogodzinny proces przygotowania i pieczenia. To nie tylko pokarm, to także sztuka, a piec chlebowy jest tej sztuki najdoskonalszym narzędziem. Tradycyjne piece chlebowe mają tylko jedną komorę, zazwyczaj zbudowaną w kształcie kopuły. Piec ogrzewamy, rozpalając ognisko z tyłu komory. Nic nie jest tu przypadkowe. Podłoga i ściany pieca nagrzewają się i kumulują ciepło, a następnie długo i równomiernie oddają je emitując promieniowanie podczerwone. Po rozgrzaniu pieca żar wygarniamy z komory, a w jego miejsce umieszczamy przygotowane do pieczenia ciasto.
Aromat i jakość pieczywa
Aromat i jakość pieczywa zależy nawet od tego, jakie drewno wybierzemy. Najlepsze efekty uzyskujemy paląc drewno bukowe, wiśniowe albo czereśniowe - ale zawsze liściaste.
Piec nie tylko do chleba
Po napaleniu piec chlebowy długo utrzymuje temperaturę. Można w nim przygotować także innego rodzaju potrawy, począwszy od pizzy i ciast, a na mięsie i rybach skończywszy. Można w nim dusić mięsiwa i jarzyny. Gdy temperatura opadnie, można w nim jeszcze suszyć owoce i grzyby.