Czym palić w kominku lub piecokominku

Chcąc uzyskać jak najlepsze efekty ze spalania drewna należy używać tylko sezonowanego opału przez dwa lata. Taki produkt zapewnia dużą wartość opałową, mała ilość energii tracona jest na odparowywanie wody i co równie ważne przy spalaniu powstaje mniej substancji smolistych, które brudzą szybę oraz przewód kominowy.

Sezonowanie drewna

Sezonowanie drewna powinno odbywać się w przewiewnym miejscu, aby możliwe było usunięcie wilgoci.

Drewno do rozpalania w kominku

Do rozpalani ognia w kominku dobrze jest używać miękkich gatunków drewna jak brzoza, topola. Po rozgrzaniu przewodu kominowego oraz paleniska należy dokładać drewna bardziej zwartego i twardego jak buk, dąb, grab. Należy unikać drzew owocowych oraz iglastych, ponieważ zawarta w nich żywica okleja komina.

Palenie odpadami

O zakazie palenia odpadami typu płyta pilśniowa, meble, lakierowane deski czy plastiki nie ma co się rozpisywać, każdy któremu chodź trochę zależy na zdrowiu swoim i bliskich powinien wystrzegać się takich produktów w palenisku.